Reportages

De 642 van Niek Genevasen zet Budel op de kaart

Dax 2017. Een loodzware vlucht. Over de klasse van de duiven die dan, met 974 m/min. over 936 km. aan kop vliegen of zelfs winnen, hoeft niemand te twijfelen.

De NL12-4138642 van Niek Genevasen zette op Budel weer eens op de kaart bij de duivenliefhebbers: bij De Grenspost Budel 1e van 33 duiven, op de Zuiderkempen 1e van 1314 duiven en nationaal 3e van 4690 duiven. Dit is niet zijn eerste staaltje van bekwaamheid.

Hij heeft al meer vroege prijzen gewonnen. Zo won hij vorig jaar op St. Vincent de 1e van Budel, de 5e op de Zuiderkempen van 1852 duiven en 20 nat. 6169 duiven.

Zoals vaak bij vroege duiven was de aankomst een verrassing. Niek, die op het hok verbleef, dacht eerst dat hij een aanvlieger signaleerde, maar het was ‘d’n 42’.

Zijn afstamming is meer dan goed en bestaat grotendeels uit het eigen soort van Niek zelf en dat van Wim Bax. Het stamkoppel van Niek 00-4069893 (Bax x Bax) x 98-4673095 (uit twee Genevasen duiven) komen we twee keer tegen. Grootvader van vaders kant is de 08-4120275, een volle broer van de Stef van Wim Bax. De vader van de 642, de 09-4152744, was zelf ook een topper.

Er wordt uitsluitend gevlogen met weduwnaars. Half maart  worden ze gekoppeld. Elk koppel brengt twee jongen groot, die op de leeftijd van 14, 15 dagen met de duivinnen naar het jongeduivenhok verhuizen. De duiven worden 20 dagen voor de eerste (vitesse-)vlucht weer bijeengezet en na 10 dagen broeden gaan ze op weduwschap. ‘Ze vliegen drie vitesse vluchten, drie midfond vluchten en vervolgens gaat al wat vliegen kan naar de eerste daagse fondvlucht. Dan zijn ze klaar voor de overnachtvluchten.

Kijk waar ik altijd op let zijn smalle slagpennen. Alle goeie duiven hebben een goeie ventilatie tussen de laatste pennen. Daar moet je maar eens op letten.
(klik op de foto’s om deze te vergroten)

De 642 is een rustige duif en het lijkt wel of hij verstand heeft. Ik heb voer met olienootjes er in. Die raap ik er uit en deze nootjes gaan in voerpotjes van de duiven die op reis gaan. Hij weet dat en als hij dan binnenstormt, gaat hij meteen naar de broedbakken met olienootjes. Zijn vader deed dat ook! Normaal komt de 642 nooit in een andere broedbak. Het is een slimme duif en soms moet ik er mee lachen. Maar je moet het ook zien. Als je die dingen ziet, heb je echt plezier in je duiven. Ik zit soms te gewoon lachen op mijn duivenhok.’

.

Lees ook: Niek Genevasen, kampioen door de jaren heen.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress