De Grenspost

Uit vervlogen tijden

Budel-Dorplein

San SebastianDat de duivensport in Budel een lange historie heeft, moge blijken uit een aantal artikelen die we lazen in de boeken “Terug in de Tijd”, uitgegeven door het Nederlands Postduiven Orgaan.

In  de vaste rubriek  van Cor de Zeeuw uit Eindhoven “Eerste prijswinnaars San Sebastian”, werd met  regelmaat van de klok  de naam van  Alph. Elias  uit Budel-Dorplein genoemd. Zelf hebben we hem nooit gekend, maar  Alph. won de nationale klassieker San Sebastian in 1936 met een snelheid van 1037 meter per minuut  (62 km/u) en maakte over de hele wereld furore.  Het was een mooie vlucht, zonnig en met zuidoosten wind, die ongeveer 14 uur openstond en waarop de laatst prijswinnende duif 565 meter per minuut (34 km/u) maakte.

In februari 1937 werd een klassement opgemaakt over 5 jaren San Sebastian. Alph. had in die 5 jaren 30 duiven ingekorfd en won 21 prijzen. Hij bezette hiermee de 5e plaats in de nationale ranglijst.

De eerste prijs in 1936 werd gewonnen door de NL 34-92036, geboren uit een zoon van de beroemde “Prins” van Elias, die van 10 keer zetten op de zware fond (boven de 850 km) ook 10 prijzen won.

De San Sebastianwinnaar NL 34-92036 had zijn voorvaderen goed gevolgd. In 1934 werd hij afgericht tot 100 km, om in 1935 5 keer ingekorfd te worden  op vluchten tot 450 km waarop hij  de 1e Solré, 3e Noyon, 5e St. Denis, 2e Toury en 2e Orleans won. In 1936 verscheen hij 9 keer aan de start en won ook negen prijzen, nl. 5e Namêche, 1e Solré, 7e Noyon, 5e St. Denis, 1e Orleans, 4e Salbris, 1e Chateauroux (waarop Elias de eerste 7 prijzen won van 8 gezette duiven), 7e Dourdan en dus….. de prachtprestatie  met de nationale overwinning op San Sebastian.

En die overwinning werd ook nog eens behaald met grote voorsprong…… en  zeker geen gunstige ligging en wind. De San Sebastianwinnaar van Alph. Elias mag dan heden ten dage  zonder meer  gerangschikt worden als een der beste nationale topduiven allertijden.

Overigens had Alph. meer goede duiven, want zijn twee andere prijswinnaars op dezelfde vlucht, de NL 32-117817 met 6 prijzen en de NL 31-43490 met acht prijzen, waarbij de 95e en 334e op San Sebastian en de 166e nationaal Dax, wisten ook van wanten.

In tegenstelling tot het spel dat tegenwoordig vaak gespeeld wordt, het spel op weduwschap, speelde Elias zijn duiven op de zware fond het liefst op nest … en vooral als zijn duiven op broeden zaten. En dat zijn stelling in die tijd… broedende duiven…. aan de zware kant en daardoor méér weerstand, geen slechte was, bewees hij door tweemaal de radio op die vlucht te winnen, hetgeen  in de jaren dertig wel heel bijzonder was.

 

Peter van Breugel

Comments are closed.

Powered by: Wordpress